Sjoerd van der Meijden over Mannenmedia

 

Sjoerd van der Meijden over Mannenmedia

 

Kun je Mannenmedia introduceren?

Mannenmedia staat voor het sterkste digitale mannennetwerk van Nederland. We zijn een partij die snel kan schakelen en daardoor met de nieuwste ontwikkelingen altijd voorop loopt in de markt. We zijn ooit begonnen met de website Zomoto, wat later een automotivenetwerk(je) is geworden met titels als Autoblog, Autowereld, Routenet en Trafficnet onder de naam Motomedia. Nadat we ook sporttitels zijn gaan toevoegen en we enorm zijn gegroeid als netwerk, is de naam Mannenmedia ontstaan. Dit omdat we met het grootste automotive en sportnetwerk van Nederland meer dan 80 procent mannen bereiken. We hebben gekozen om in deze niches te blijven en deze zo groot en sterk mogelijk te maken. Wij denken dat focus enorm belangrijk is in deze markt. Hierdoor zijn we niet voor elke adverteerder interessant, maar als je mannen wilt bereiken moet je zeker bij ons zijn. Afhankelijk van de campagnedoelstelling kijken we naar de sterkste advertentieoplossing binnen ons netwerk. Een one-stop-shop om mannen digitaal te bereiken. Alles voor een krachtig resultaat.

 

Hoe ziet jullie bereik eruit?

Mannenmedia beschikt over de sterkste merken binnen de niches automotive en sport. We bereiken zowel de jonge mannen vanaf 16 jaar als de man van 55+. Elke titel heeft zijn eigen doelgroep en er is natuurlijk wat overlap. We bereiken ruim 7,5 miljoen mannen uniek per maand met ongeveer een gelijke verdeling tussen automotive en sport. Vooral in de weekenden hebben we een enorm bereik met alle sportevenementen die er zijn. Vooral met voetbal en F1 behalen we deze aantallen. Een aantal sterke merken vanuit ons sportnetwerk zijn: Voetbal International, Voetbal.nl (KNVB), GPUpdate, Voetbalflitsen, Motorsport.com, FCUpdate en sociale portals, zoals De Coach.

Het automotive netwerk bestaat uit drie pijlers met focus op mobiliteit, occasions en autoliefhebbers. In de categorie mobiliteit zijn de bekendste merken Flitsmeister en Routenet waarmee we automobilisten onderweg kunnen bereiken. Met titels als Gaspedaal, Speurders, Autowereld, Finnik en Handelsprijzen hebben we het grootste bereik in de occasionswereld. Daarnaast zijn we sterk vertegenwoordigd in de blogs voor autoliefhebbers, zoals Autoblog, Topgear, Autovisie en Autobahn waarmee we het hart van de automotive doelgroep bereiken. Deze titels zijn allen ook sterk in branded content. Samen met de pr-afdelingen van de automerken zoeken we altijd naar de juiste balans tussen de pr-inzet en betaalde content.

 

Wat willen adverteerders van jullie?

Adverteerders zijn bij ons op zoek naar specifieke campagnes binnen de niches waarin we werken. Een groot deel van hun budgetten gaat op aan generieke campagnes bij de grote nieuwssites. Bij ons zoeken ze echt de verdieping met data en het juiste umfeld. Daarnaast zijn we sterk in activaties en branded content waarvoor we veel worden ingezet door de merken. We zitten met ons automotive netwerk in een groot deel van de customer journey van een klant. Van oriëntatie op de blogs met rijtesten en geschreven content door onze journalisten, naar de occasiontitels voor de juiste auto om vervolgens nog een laatste check te doen voor aankoop in de Finnik-app (onderdeel VWE). We zien vanuit de data van de VWE dat 20 procent van de zoekopdrachten binnen Finnik ook daadwerkelijk leidt tot de aankoop van een auto, wat natuurlijk enorm relevant is voor adverteerders.

 

Op ons sportnetwerk zitten we veel meer in de activaties en branded content rondom sportevenementen. Dit is voor adverteerders erg interessant, vooral als het gaat om het geven van een enorme boost in een zeer korte tijd. Het winnen van kaartjes, goodies en meet and greets zijn voor onze bezoekers erg interessant en slaan enorm aan. Dit doen we door middel van games, quizjes of andere manieren om de interactie met de doelgroep op te zoeken. We krijgen steeds vaker het gehele budget vanuit de klant om de combinatie tussen video, display en branded content vanuit een 360-campagne in te zetten.

 

Wat kan Mannenmedia wat andere partijen niet kunnen?

We zijn absoluut niet uniek in wat we doen, maar wel uniek in hoe we het doen. Dagelijks brengen we merken tot leven onder de auto- en sportliefhebbende mannen in ons netwerk. Dit netwerk is niet onze enige kracht. Bij ons draait het om de klant. We halen onze energie uit blije klanten en succesvolle campagnes. In een snel veranderende markt kun je niet stil blijven zitten; kennis veroudert snel, dus we raken nooit uitgeleerd. Wij houden niet van praatjes. In de digitale mediawereld wordt al genoeg gebakken lucht verkocht. Daarom vinden wij het belangrijk om duidelijk te zijn, want dan kunnen we sneller vooruit. Wij zijn liever realistisch dan ja-knikkers.

 

Hoe kijken jullie naar de krachtsverhoudingen in de markt. Kijken jullie naar Sanoma en RTL of meer naar Google en Facebook?

We zijn genoodzaakt om naar iedereen te kijken, aangezien we wel de grootste zijn in onze niche, maar nog steeds een veel kleinere speler dan de partijen die je hier benoemt. Bij Sanoma en RTL zien we op digitaal vlak natuurlijk gelijkenissen, hoewel wij het heel anders aanpakken. Het bereik is hun kracht, creativiteit en ondernemerschap de onze. Wij zoeken constant naar slimme samenwerkingen of zijn de eerste als testpartner van een bepaalde techniek. Wij kunnen snel schakelen en hoeven niet door een hele organisatie voor goedkeuring. Zie hen als de grote tankers op de oceaan waaromheen een paar snelle bootjes varen, zoals Mannenmedia en nog wat concullega’s.

 

Facebook zie ik niet als concurrent omdat ze iets heel anders doen. Wel gaat er natuurlijk enorm veel budget heen. Het is aan ons om hier het verschil te maken en gezamenlijk met onze klanten te kijken hoe we deze enorme stroom van omzet weer deels kunnen terugbrengen naar de lokale publishers. Ik denk dat het grote verschil vooral zit in het feit dat het voor bureaus makkelijk wordt gemaakt om efficiënt budgetten in te zetten met ook nog eens een goed resultaat. Dit is natuurlijk briljant neergezet door Facebook. Wel mis ik in veel Facebookcampagnes de creativiteit en interactie met de klant die je bij ons wel kunt halen. Tevens moeten veel publishers ook naar zichzelf kijken omdat ze heel afhankelijk zijn geworden van Facebook. Eerst waren we allemaal blij met het extra bereik wat zij genereerden, nu zeggen we allemaal dat het niet eerlijk is dat al het budget erheen gaat. Wij hebben gelukkig vooral organisch verkeer op onze titels aangezien het sterke merken zijn die al lang bestaan, maar dit wil niet zeggen dat we achterover kunnen gaan hangen.

 

Wat betreft Google is er natuurlijk een hele rare situatie ontstaan in de markt. Enerzijds is het je techniekprovider die je gebruikt voor directe displaybusiness en deels voor programmatic. Daarnaast gaat er enorm veel digitale omzet richting hun andere tak van sport. Na 25 mei is wel duidelijk geworden wat de macht van Google is en zijn er gelukkig wat bedrijven wakker geschrokken. Als wij de mogelijkheid hebben om technisch iets met lokale partijen te doen, zullen we dit altijd goed onderzoeken en waar mogelijk altijd doen. Maar we moeten ook vooral kijken naar hoe we kunnen samenwerken onderling. Er ontstaan natuurlijk wel wat lokale initiatieven als buy-media.nl, maar hier moet wel snel op worden doorgepakt en iedereen moet meedoen, anders blijft het bij een leuk idee en bloedt het toch weer dood.

 

Wat is jouw visie op de ontwikkeling van programmatic?

De ontwikkeling die programmatic doormaakt zie ik als zeer positief, al vind ik wel dat je het moet blijven zien als een middel en niet als doel. Als je doel is om precies hetzelfde in te kopen met minder handeling en meer marge, zie ik het niet als een positieve beweging. Het doel moet zijn om altijd het optimale te bereiken voor de eindklant, dat moet verder los staan van elke andere invloed. Er zijn partijen in de markt die altijd maar zo goedkoop mogelijk willen inkopen, maar zeg nou zelf: wat verwacht je in te kopen voor 0,07 euro? Als je maar genoeg inkoopt kom je onder aan de streep wel een keer uit, maar heb je dan het beste gedaan voor je adverteerder? Het werkt ook de andere kant op, want de adverteerder moet wel bereid zijn om te betalen voor de service van de tradingdesk en hun expertise, het één werkt het ander in de hand. We moeten programmatic gebruiken voor de doelstellingen die zinvol zijn, dan zullen we er allemaal beter van worden. Mijn wens is om alles op pmp’s te doen om zodoende de malafide websites niet te laten profiteren van open RTB en dus omzet die niet voor hen bedoeld was.

 

Heeft GDPR jullie iets gekost of iets gebracht?

We hebben na invoering wel een drop gezien in programmatic omzet, wat toe te kennen is aan de blokkade die Google heeft opgelegd voor third party-partijen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling hoewel het ook een hoop ogen heeft doen openen, wat volgens mij positief is. We proberen nu samen met onder andere Semilo en Massarius zoveel mogelijk publishers op hetzelfde cloud management platform te krijgen. We hebben hiervoor gezamenlijk gekozen voor Faktor, wederom een Nederlandse partij, omdat we die willen ondersteunen en omdat ze een goede oplossing hebben. Voor de consument is het prettig om voor deze toch al complexe wetgeving in ieder geval iets herkenbaars te bieden op de verschillende websites die Nederland rijk is. Inmiddels hebben er al een aantal publishers aangegeven dat ze graag willen aasluiten. Met al onze partners (mediabureaus, techproviders) zijn we nog steeds bezig om juridische overeenstemming te bereiken omdat het gewoon heel complex is en niemand zijn handen wil branden. We zullen hier zeker uitkomen, maar hiervoor moet nog wel een en ander duidelijk worden.

 

Wat zijn de ambities van Mannenmedia?

We willen blijven groeien op een gezonde manier en het verschil blijven maken voor onze klanten. Dit kan enerzijds door het netwerk te laten groeien en anderzijds nog meer kwaliteit te bieden. Het gaat ons dus niet om oneindig veel pageviews, maar de pageviews die we hebben kwalitatief aan te bieden aan de markt. Door deze kwaliteit blijven we altijd top of mind en interessant voor onze klanten. Mannenmedia zal te allen tijde streven naar een transparante en eerlijke relatie tussen zijn publishers en adverteerders. Ik sluit ook niet uit dat we de samenwerking gaan opzoeken met andere partijen die op dezelfde manier te werk gaan zoals wij dat doen. We zullen een kwalitatief blok moeten vormen om de concurrentie buiten de deur te houden.

 

Wat is het laatste nieuws?

Momenteel zijn we bezig om naast onze automotive en sportchannels ook een mannenlifestylechannel toe te voegen aan ons netwerk. Dit om bepaalde klanten die we nu niet goed kunnen bedienen ook een passende oplossing te kunnen geven. We hebben reeds een aantal titels binnen, maar interessante sites zijn altijd welkom.

 

Posted on June 27, 2018 in Blog

Share the Story

Back to Top