Programmatic video neemt vlucht

Programmatic video neemt vlucht

 

ProgrammaticVideo

Vorig jaar namen meerdere uitgevers een groot aandeel in online videotechnologie. Facebook kocht de adserver technologie Atlas én video SSP LiveRail, RTL nam een groot aandeel in evenknie SpotXchange en 21st Century Fox kocht engagement- en advertentieplatform True[X].

Alle bovengenoemde technologiepartners en uitgevers maken zich samen op voor de volgende stap in online video. Natuurlijk gevolg is een grotere beschikbaarheid en betere bereikbaarheid van kwalitatieve inventory. De vraag is dan, hoe zet je deze inventory goed in de markt en hoe komt deze goed tot zijn recht?

Facebook test al uitgebreid met de reclamemogelijkheden die video heeft in de newsfeed, in Facebook games en het moge duidelijk zijn dat data-gigant Facebook ook buiten haar eigen platform, video relevanter gaat maken. Het is slechts een kwestie van tijd voor er een Facebook video exchange zal ontstaan, net zoals Google deze momenteel heeft staan in de vorm van de DoubleClick Ad Exchange.

RTL heeft in haar commerciële beleid voor 2015 aangekondigd prioriteit te geven aan programmatic inkoop. De overname van video SSP SpotXchange heeft er mede voor gezorgd dat het mogelijk is om in volle transparantie inventory aan te bieden aan een selectief aantal partners (waaronder Initiative). Kortgezegd houdt dit in dat de beschikbare impressies eerst een private veiling in gaan, wat over blijft wordt verdeeld over de getekende IO’s (directe klassieke inkoop) en wat er dan overblijft zal een open veiling in gaan.

Met de wetenschap van bovenstaande neemt online video een verdere vlucht. Het stelt adverteerders in staat om zeer selectief in te kopen en waste verder te beperken en dit alles binnen een kwalitatieve omgeving. Marktwerking bepaalt de prijs en transparantie neemt de overhand.

Daar waar Real Time Bidding twee jaar geleden nog werd gezien als de ideale plek om goedkope inventory te kunnen kopen, is het nu juist dé ideale manier om maximale transparantie, controle en efficiëntie te creëren.

De meetbaarheid en zekerheid die de inkoopplatformen (DSP’s) bieden geeft de macht weer terug aan de adverteerder. In realtime optimaliseren naar de doelstellingen die er toe doen. Of het nu doelgroep, uitkijkratio of zichtbaarheid is, beslissingen worden gedaan op basis van insights. Deze insights kunnen weer worden meegenomen naar de tafel waaraan besloten wordt hoe lineaire TV en andere communicatie dient te worden ingekocht.

Posted on January 26, 2015 in Blog

Share the Story

Back to Top