Onze man in Cannes

 

Onze man in Cannes

Het Cannes Lions Festival is de meest interessante en inspirerende week van het jaar voor de reclame-industrie. Namens Initiative nam Chris via RA*W deel aan de Cannes Summer Course, een educatief programma tijdens het Cannes Lions Festival met lessen en private speaches van topmensen uit de internationale creatieve industrie.
RA*W is een organisatie die jong talent uit reclame, design en PR stimuleert. Inmiddels bestaat de community uit meer dan drieduizend leden.

 

Voldeed het bezoek aan je verwachtingen?

De echt waarde van Cannes zat voor mij in de persoonlijke ontmoetingen met helden uit de industrie die je normaal gesproken niet zomaar tegenkomt. Er valt een schat aan kennis te halen op het Festival in Cannes. Inspiratie ligt er overal op straat. Je moet wel om je heen blijven kijken en openminded zijn. Leer geïnspireerd te raken door de dingen en mensen om je heen. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet met mooie verhalen, ambities en ideeën. Hierdoor ben ik zelf ook weer tot nieuwe inzichten gekomen en heb nieuwe energie gekregen.

 

Wat viel je het meeste op?

Een thema dat veel werd besproken is de plek van reclame binnen cultuur en de opkomst van technologie. Er heerst duidelijk een angst voor de snelheid waarmee technologie in de creatieve industrie binnendringt en de opkomst van adblockers.
Zeventig procent van de consumenten zegt dat advertenties vervelend zijn en ze niet meer te geloven. Onze industrie wordt dus op grote schaal verstoord. De grootste uitdaging wordt hoe we merken opnieuw opbouwen en een relevante rol binnen cultuur geven.

 

Welke campagne die je hebt gezien en vond je de beste?

Voor mij was dat de Edeka supermarkt case en de campagne “The most German supermarket”. Het idee is simpel maar zó krachtig.

 

Om het belang van wereldwijde diversiteit in een context te benadrukken die iedereen kan begrijpen, heeft de Duitse supermarkt Edeka een briljante beslissing genomen. Ze verwijderden alle buitenlandse producten uit hun supermarkt om een punt te maken over diversiteit. En om te laten zien hoe mensen gewend zijn om producten van over de hele wereld te consumeren.
De boodschappers die verward rondlopen vertelden dat de schappen zo leeg waren zonder buitenlandse producten: ‘Deze plank is behoorlijk saai zonder afwisseling’, ‘Ons assortiment kent nu grenzen’ en ‘We zullen armer zijn zonder diversiteit’. Een erg krachtige case en ook nog eens spot on op het merk.

 

 

Welke sessie die je hebt bijgewoond vond je het meest indrukwekkend of leerzaam en waarom?

De presentatie van Burgerking over “The rise of hackvertising” was erg indrukwekkend. In de afgelopen vier jaar heeft Burger King herhaaldelijk brand culture veranderd in baanbrekende ads die de media “hacken” (vaak tot ongenoegen van de eigenaars van mediaplatformen): van smart devices tot bioscopen. Het is een strategie waarvan bewezen is dat ze de risico’s waard zijn. Zo vertelde de CEO dat hun advertsing tot meer dan 30 miljard gratis impressies heeft geleid. Hij liet een framework zien over hoe merken een specifieke tijdgeest kunnen hacken om zo deel van de popcultuur te worden en geweldige resultaten te behalen.

 

Zijn de feestjes echt zo leuk?

Jazeker! Waar rosé wordt gedronken als water en geld geen rol speelt zijn de feestjes ook van hoge kwaliteit. Het gaat van jachtfeestjes tot villa’s en kastelen. Je kan het zo gek niet bedenken of je maakt het mee in Cannes. Je valt in de ene verbazing na de ander.

 

 

 

Posted on June 28, 2018 in Blog

Share the Story

Back to Top