Onderzoek toont grootste irritaties bij internetadvertenties

MS & IAB
Onderzoek toont grootste irritaties bij internetadvertenties

IAB Nederland publiceerde onlangs het eerste onderzoeksrapport dat de sector volledig inzicht geeft in de motieven en grootste irritaties van consumenten omtrent reclame op internet. Cijfers en conclusies waar het bedrijfsleven haar (online) strategieën mee kan bepalen. Zo komt uit de twee onderzoeken, uitgevoerd door Mediabrands Marketing Sciences, naar voren dat de Nederlandse consument zich vooral aan internetadvertenties ergert omdat het er simpelweg ‘te veel zijn’ (73%) en de advertenties zorgen voor een te trage performance (42%). 36% installeert een adblocker om te ontkomen aan retargeting. De grootste ergernis vormen advertenties die niet kunnen worden weggeklikt (59%), de website helemaal afdekken (54%) en met geluid starten (41%).

 

Whitelisten, betalen of website op zwart?

Ondanks dat men (69%) begrijpt dat websites afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, heeft 32% van de Nederlandse bevolking ervaring met adblockers. Daarvan is 12% inmiddels gestopt, waardoor op dit moment 20% van de Nederlandse bevolking (2,5 miljoen Nederlanders) een adblocker heeft geïnstalleerd. Zo’n 23% van de adblock-gebruikers ‘whitelist’ websites. Daarmee laat men advertenties van die bewuste websites wel toe. Slechts 2% van de adblock-gebruikers is bereid te betalen voor content. 13% wil dat wel, mits er dan geen advertenties worden vertoond. 71% van de mensen met adblocker-software staat niet negatief tegenover het ‘op zwart zetten’ van websites.

 

Meest irritante advertentie formats

De consument stoort zich vooral aan advertenties die niet kunnen worden weggeklikt (59%), de website helemaal afdekken (54%) en met geluid starten (41%). Op de vraag hoe storend men bepaalde advertenties vindt gaf een ruime meerderheid aan zich vooral te storen aan Floor Ads (88%), Lightbox (85%) en Skins (76%). Daarnaast vindt 61% de non-skippable video ads storend.

Formaten

Reclamevermijding is de sector niet vreemd 

Reclamevermijding en de behoefte aan privacy is de sector niet vreemd. Het is een fenomeen van alle tijden. IAB Nederland wil dat dit duidelijke signaal van de consument ditmaal niet wordt genegeerd. Door deze onderzoeken weten we nu eindelijk precies aan welke elementen van online advertising de consument zich ergert. Nu is het de verantwoordelijkheid van de sector om de mate van irritatie zoveel mogelijk te beperken. Een van de middelen die wij hiervoor gaan inzetten is een bewustwordingscampagne. Middels deze campagne zullen wij de consument informeren over de mogelijke consequenties zoals betaalmuren of freemium modellen die adblockers met zich meebrengen”, aldus Govaert Plesman, directeur IAB Nederland.  

Richtlijnen sector

“Wij zijn ons er terdege van bewust dat de consument alleen een verandering in gedrag zal laten zien, als de sector ook daadwerkelijk iets verandert aan haar werkwijze. IAB Nederland wenst daarom richtlijnen op te stellen over het volume, type uitingen en richtlijnen voor de laadsnelheid en bijvoorbeeld het gebruik van geluid en frequency capping. Om tot deze standaardiseringen van internetadvertenties te komen, zal IAB Nederland in de komende twee maanden uitvoerig met uitgevers, bureaus en adverteerders spreken”, aldus Nathalie Peters, voorzitter IAB Nederland.

Over het Adblockers-onderzoek

Er zijn al veel onderzoeken over adblockers gepubliceerd. Maar een onderzoeksrapport met echt belangrijke informatie waar bedrijfsstrategieën mee kunnen worden bepaald ontbrak nog. Om een helder beeld te krijgen van de huidige marktsituatie en de cijfers rondom het gebruik van adblockers in Nederland, hebben Mediabrands Marketing Sciences en IAB Nederland de handen ineen geslagen. Het resultaat is twee uitgebreide onderzoeken.

 

In het eerste onderzoek is het gebruik van adblockers onder een groep van 590 respondenten (MSI panel) in Nederland uitgevraagd. Browserversies en devices zijn gedeeltelijk uitgevraagd en gedeeltelijk passief gemeten. In het tweede onderzoeksrapport is dieper ingegaan op de motieven van het gebruik van adblockers

en de bereidheid van de consument om te betalen voor internetcontent. Voor dit tweede onderzoek zijn in totaal 300 mensen geïnterviewd: 200 respondenten die op dit moment een adblocker hebben geïnstalleerd en 100 respondenten die voorheen een adblocker hadden geïnstalleerd, maar deze inmiddels weer hebben verwijderd. Beide onderzoeksrapporten zijn gebundeld in het ‘Adblockers-onderzoek’

 

Het adblockers-onderzoek kunt u hier downloaden.

 

Posted on December 3, 2015 in Blog

Share the Story

Back to Top