Nieuw TV-seizoen – De Toppers en de Floppers

Bij de start van elk televisieseizoen presenteren de zenders vol trots en met hoge verwachtingen hun nieuwe programmering; “deze verse reeks van talent shows/real life/ comedy/scripted reality* gaat ons station nog verder opstuwen in de vaart der volkeren/ons marktaandeel consolideren/ons redden van de ondergang*.” (* doorhalen wat niet van toepassing is).

Helaas zijn, zoals één van de juryleden van een talentshow die wél succesvol is ons al jaren probeert duidelijk te maken, de meeste dromen nog steeds bedrog. Veel ambitieuze nieuwe formats sterven een snelle en geruisloze dood. Ook dit najaar werd met name door de commerciële stations weer een heel arsenaal aan nieuwe programma’s op de niets vermoedende kijker afgevuurd.

Opvallend is dat hiervan juist de vooraf meest gehekelde show het succesnummer van de herfst lijkt te zijn geworden. De media aandacht voor Sterren Springen was vooraf groot en dat zal een groot aantal kijkers naar de eerste uitzending getrokken hebben, zij bleven daarna echter wel terugkomen. De BN’ers in badpak leverden SBS6 gemiddeld anderhalf miljoen kijkers én een broodnodige stijging van het zenderaandeel op. Helaas bleef het aantal uitzendingen beperkt tot vier waardoor SBS slechts kortstondig van dit effect kon profiteren.

Op Nederland 1 doet Moeder Ik Wil Bij De Revue het erg goed met gemiddeld ruim 1,9 miljoen kijkers. Daarvan valt echter bijna 80% in de leeftijdsgroep 50 jaar en ouder en in een advertentiemarkt waar de nadruk nog altijd voornamelijk ligt op de jonge consument is dat in commercieel opzicht helaas minder interessant. Het toont, in een tijd van bezuinigingen, echter wel de noodzaak van een goede Publieke Omroep aan die zich niet alleen op de commercieel belangrijke groepen richt.

Eén van de tegenvallers van de eerste maanden van dit  seizoen was Beat The Best op RTL4, als je een gemiddelde van meer dan een miljoen kijkers voor een nieuw programma  tenminste een tegenvaller mag noemen. Afgezet tegen die andere RTL talentenjacht (The Voice trekt op vrijdagavond meer dan drie miljoen mensen) en de overige RTL4 programmering op zaterdagavond zal men hier in Hilversum toch ongetwijfeld meer van verwacht hebben. Daarbij de aantekening dat de kijkdichtheid iets steeg nadat Sterren Springen, dat er tegenover stond geprogrammeerd, was afgelopen. Bij SBS6 zal men toch een klein feestje hebben gevierd op deze gedroomde overwinning op de grootste concurrent.

Hieronder vindt u een overzicht van de prestaties van een aantal van de nieuwe programma’s die de laatste maanden te zien waren.

 

    

Posted on November 23, 2012 in Blog

Share the Story

Back to Top