Nederlanders kijken steeds meer en vaker online video

Nederlanders kijken steeds vaker online video. Er wordt steeds meer gekeken via een laptop, tablet of smartphone. Maar liefst 86% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder zegt wel eens online video te kijken. Een derde daarvan geeft aan dat zij zelfs dagelijks online video kijken. Dit geldt voor alle doelgroepen blijkt uit een herhaald onderzoek van MetrixLab, uitgevoerd in samenwerking met Ster, Microsoft Advertising, Mindshare en de taskforce online video van IAB.

De penetratie van online video is in alle doelgroepen toegenomen. In 2011 geeft 86% van de Nederlanders aan wel eens naar een online video te kijken, in 2009 was dit nog 78%. In de jongere doelgroep, 13-19 jaar, is een enorme stijging in kijkfrequentie, 66% van de jongeren geeft aan dat zij minimaal 5 dagen of meer per week online video kijken, in 2009 was dit nog 44%. “De redenen om meer online video te kijken is dat er meer content beschikbaar is, de verbindingen verbeterd zijn en mensen hebben meerdere schermen waarop men kan kijken. De groeiende populariteit van de tablet speelt hierin waarschijnlijk een grote rol,” aldus Lauren van der Heijden, directeur IAB.

De laptop (86%) en de desktop (78%) blijven populair, maar worden op de voet gevolgd door de tablet (73%) en de smartphone (59%). Doordat er ook veel mobiel gekeken kan worden, wordt er steeds minder achter een bureau gekeken. Het verplaatst zich meer naar de slaapkamer en onderweg.

De kans dat iemand een advertentie-uiting voor een online video ziet is relatief groot. 92% verkiest een pre-roll boven betalen voor online video.

YouTube is verreweg de meest populaire website als het gaat om zelfgemaakte video’s. Van de respondenten geeft 93% aan dat zij wel eens een video op YouTube bekijken. De best bekeken site met professionele content is Uitzending Gemist. Meer dan de helft van de ondervraagden kijkt naar video’s op dit platform.

Van de zware online video kijker is inmiddels 45% 35 jaar of ouder. Ten opzichte van de lichte online video kijkers zijn het gemiddelde radioluisteraars, zware internetgebruikers en lichtere televisiekijkers. De groep is een typische second screen user.

www.iab.nl

Posted on November 30, 2011 in Blog

Share the Story

Back to Top