Na Blendle komt… Bliyoo

Na Blendle komt… Bliyoo

 

Bliyoo

 

Bliyoo is het abonnement voor onbeperkt lezen dat Bruna 20 februari jl. heeft gelanceerd. Net als bij Spotify voor muziek en Netflix voor series en films kan iedereen die zich aanmeldt voor een vast bedrag per maand onbeperkt online boeken en magazines lezen. Daarnaast gaat de dienst ook losse artikelen aanbieden. Daarmee wordt het een concurrent van Blendle, dat ongeveer hetzelfde aanbiedt.

Bliyoo is vanaf mei beschikbaar en is dan in de vorm van apps te vinden in de App Store en op Google Play. De eBooks en eMagazines binnen het abonnement zijn op allerlei manieren te lezen: op een smartphone, tablet, pc en laptop. De lezer kan tussendoor wisselen tussen de verschillende apparaten en gewoon verder lezen vanaf het punt waar hij of zij gebleven is.

De komende tijd voert Bruna een gebruikerstest uit zodat Bliyoo nog verder kan worden ingericht naar de wensen van de gebruikers. De retailketen hoopte met 50 belangstellenden de testfase voor het nieuwe product in te gaan, maar op het moment dat de inschrijving sloot, hadden zich 2.250 mensen aangemeld. Om teleurstelling te voorkomen, mogen alle geïnteresseerden meetesten.

Vanwege de overweldigende belangstelling is tevens besloten het testaanbod van 50 actuele eBooks en eMagazines te vergroten naar de top 100 best gelezen boeken van Bruna en een zo breed mogelijk tijdschriftenaanbod.

Na afloop van de test moet ook duidelijk zijn hoeveel het abonnement op onbeperkt lezen bij Bruna gaat kosten. De prijs komt waarschijnlijk tussen de 5 en 15 euro per maand te liggen, maar de exacte prijs is ondermeer afhankelijk van de gesprekken met de uitgevers die op dit moment plaatsvinden. Bruna heeft het standpunt dat auteurs een redelijke betaling mogen verlangen voor hun boeken en Bliyoo wil daar in de prijsstelling rekening mee houden.

Dat is ook de reden dat Fred Zeegers, algemeen directeur Bruna zich geen zorgen maakt of Bliyoo wel toegang krijgt tot alle bronnen. Tijdens een interview op BNR zei hij desgevraagd “Bruna heeft hele nauwe banden met uitgevers. En de uitgevers staan dichtbij de schrijvers. Uiteindelijk is het voor iedere partij een mooi verdienmodel.”

Overigens vragen we ons wel af of de belangstelling van het publiek ook zo overweldigend is op het moment dat men daadwerkelijk voor het abonnement moet gaan betalen. Daarnaast heeft Blendle op dit moment al een behoorlijke voorsprong met iets meer dan 200.000 gebruikers. Of Bruna met Bliyoo in staat is het succes van Blendle te evenaren? De tijd zal het leren.

 

Bruna

Posted on March 18, 2015 in Blog

Share the Story

Back to Top