Multimedialisering leidt tot meer radioconsumptie

Sinds 2007 laat Radio Advies Bureau RAB  elke twee jaar onderzoek doen naar het gebruik van de verschillende platformen bij de beluistering naar de radio. In 2007 werd het eerste onderzoek gehouden. De belangrijkste conclusie is dat de luistertijd naar radio stijgt dankzij de multimedialisering van radio. De luistertijd is gestegen naar 3 uur en 25 minuten per dag (Bron: CLO RAB/Intomart GfK, 2010).

De belangrijke conclusies voor 2011 van het RAB platformonderzoek zijn:

  • Het aandeel van de digitale platformen bij het luisteren naar de radio groeit. De bestaande platformen (radio/stereo-installatie en autoradio) blijven echter nog steeds het fundament (bijna driekwart van de luistertijd).
  • Het luisteren via de nieuwe platformen (digitale settop box, smartphone en laptop) zit in de lift. Dankzij deze multimedialisering stijgt de luistertijd op radio.Het percentage Nederlanders dat weleens naar de radio via internet luistert is de afgelopen jaren gegroeid van 19% naar 34%.
  • Jongeren gebruiken zoals te verwachten relatief vaak de nieuwe platformen  maar ook bijvoorbeeld geslacht, opleiding, sociale klasse & werkzaamheid beïnvloedt de voorkeuren.
  • Van degebruikte platforms om radio te beluisteren krijgt de digitale settop box gemiddeld de hoogste beoordeling,  gevolgd door de radio/stereo-installatie, de PC/laptop/tablet en de autoradio . Deze waardering is in lijn met die van 2009.
  • Ondanks de stijgende radio beluistering via internet, luistert 64% naar de bestaande radiozenders en niet naar specifieke internet radiozenders.

RAB directeur George Bohlander: ‘Doordat steeds meer luisteraars via de laptop en de smartphone luisteren wordt de stap naar de website van de adverteerder en naar directe respons steeds gemakkelijker’

Het onderzoek is uitgevoerd door Intomart GfK en het onderzoek is gehouden onder een steekproef van ruim 5000 personen van 13 jaar en ouder. Het onderzoek biedt een breed scala aan informatie, zoals inzicht en beoordeling van ieder platform, welke zenders en op welke manier luistert men, luisteren naar radio via internet, gebruik online muziekdiensten, beluisteren van podcasts.

Bekijk de volledige onderzoeksresultaten

www.rab.fm

 


 

Posted on November 1, 2011 in Blog

Share the Story

Back to Top