Het zijn dynamische tijden in de radiowereld. Digitalisering lijkt het centrale thema maar er gebeurt veel meer. Wij spraken Liedewij Hentenaar, directeur RAB.
Dag Liedewij, je bent sinds zes maanden directeur van RAB. Hoe bevalt het?
"Het is super, de radiowereld heeft mooie sterke merken, dus vanzelfsprekend ook goede mensen die bij de stations werken. Dat maakt mijn werk interessant en verdiepend omdat ik hier onderdeel van mag zijn. En bovenal maakt radio mensen blij, zowel de consument als ook mij dus. Een heerlijke, positieve omgeving waarin waarde creëren voorop staat."
Kun je het RAB introduceren? Wat doet het RAB?
"Kortweg gezegd promoot RAB radioreclame. Dat doen we voor alle radiozenders landelijk en regionaal, publiek en commercieel. Promotie op basis van informatie, kennis, onderzoek en toepasbaarheid. Dat betekent dat ik mediabureaus, adverteerders en reclamebureaus bezoek om onze kennis te delen. Daarnaast doe ik veel spreekbeurten en gebruikt RAB radioreclame en events om de kracht van radio en de kennis over de effecten van radioreclame te vergroten."
Het grootste thema op dit moment in radio is de digitalisering. Waar gaat het precies om, hoe staat het er voor en waar gaan we met radio naartoe?
"Het worden spannende tijden en tegelijkertijd blijft radio ´gewoon´ radio. Radio luisteren doe je eigenlijk overal en gedurende de hele dag. Wij meten in het NLO ook ‘radio luisteren’, niet zozeer het verschil tussen online luisteren of luisteren via AM/FM of kabel. De techniek erachter was nooit zo boeiend voor de consument. Op dit moment loopt ons Platformonderzoek, waarin we wel meten hoe de Nederlanders naar de radio luisteren en welke waardering zij hieraan geven. De resultaten zullen over een kleine maand bekend zijn. Digitalisering van de radio is al vrij lang gaande. Audio distributie via IP (internet Protocol) bestaat al langer. En veel luisteraars luisteren naar hun favoriete station/show via IP. Daarnaast zijn er ook specifieke internet radiostations (subcast/webcast) vaak onderdeel van bekende radiohuizen. Luisteraars komen daar of via een app, website, tablet, mobiel of hoe dan ook. Vanaf 1 september gaat er naast FM/AM de uitrol komen van het Digital Audio Broadcasting + (DAB+) Netwerk. DAB+ zal op den duur de opvolger worden van AM/FM. De overheid stimuleert dit beleid. Anders dan via IP is dit echt Free to Air en broadcasting. Je begrijpt dat deze uitrol nog wel wat voeten in de aarde heeft. Het RAB trekt hierin gezamenlijk op met de NPO en de VCR. We hebben een contactstrategie ontwikkeld voor alle doelgroepen, van luisteraars tot adverteerders. Hiervan zullen jullie nog horen."
Wat gaat digitalisering van radio betekenen voor de mogelijkheden van adverteerders? En per wanneer kunnen adverteerders die nieuwe mogelijkheden echt gaan inzetten?
"Radio is altijd sterk op het organiseren van je dag, heel actueel en 99,9% live beluisterd. Zowel via spot als non spot en inhakers zetten adverteerders radio in. Radio via IP (webradio online radio) biedt natuurlijk de mogelijkheid om beeld en interactiviteit toe te voegen (prerolls/midrolls). Ook wanneer er sprake is van simulcast kunnen er rolls toegevoegd worden. Het aantal radiozenders neemt daarnaast toe; dat kan soms een voordeel zijn om lastig bereikbare doelgroepen toch te kunnen bereiken. Het voordeel van DAB+ is grotendeels voor de luisteraar; er komt meer keuze, elke FM-zender gaat een extra zender uitrollen (zo is dat bepaald in het beleid van de overheid). Daarnaast is DAB+ ongevoelig voor ruis en vind je de zender op naam en niet op frequentie. Voor de adverteerders zullen er additionele datadiensten mogelijk zijn. We zijn nu nog aan het uitzoeken of je deze datadiensten goed kan combineren met bijvoorbeeld GPS. Daardoor onstaan er onderweg fantastische lokale mobiele mogelijkheden. Ik houd jullie daarvan op de hoogte."
Over het Nationaal LuisterOnderzoek is het laatste woord nog niet gezegd. Hoe staat het ervoor?
“Ik kan je vertellen dat ik trotser ben geworden op het NLO nu ik buitenlandse congressen heb bezocht en weet dat het NLO een van de meest vooraanstaande luisteronderzoeken is. Wist je dat in Duitsland maar 2x per jaar de luistercijfers worden gemeten en in de UK 4x per jaar. Het is goed dat we kijken naar mogelijkheden om het onderzoek te verbeteren. Het is nog belangrijker dat het onderzoek betrouwbare cijfers biedt."
Nu we je toch spreken, er wordt nog steeds door radio-exploitanten gemord over de toewijzing van frequenties en wat er voor de frequenties is betaald. Gebeurt er bij RAB iets op dit dossier?
"Nee, daarvoor moet je bij de VCR zijn.”
Je hebt de afgelopen weken een tour gemaakt langs de mediabureaus. Wat heb je ze verteld en wat zijn de vragen van de bureaus aan jou?
“Er worden heel veel vragen worden gesteld. Vragen over de digitalisering, hoe zit dat, vragen over NLO, vragen over luistertijd en vragen over effecten van radio. RAB is nu bezig om de feiten van radio (radio verkoopt – radio is de beste vriend van Online en TV – radio zorgt voor snel effect op online zoekgedrag – radio zorgt voor een emotionele transfer – radio zorgt voor een hoge ROI) samen met de mediabureaus en hun klanten te staven. We hebben ook al veel onderzoek. Uit de grote radio mediaplanners enquête bleek, dat er nog een kennis gap iss, die moeten we dichten."
Wat is het laatste nieuws?
"Dat er gestemd kan worden door het Nederlands publiek op de beste radiocommercial van het jaar! Deze wordt live uitgereikt in de show van Ruud De Wild op 11 juni, wanneer wij met z’n allen op het RAB-event in Paradiso zitten!"