Is Minority Report al hier?

Minority reportIs Minority Report al hier?

Het is tegenwoordig een veelgehoorde oneliner: Data is the new oil. Maar is dat ook zo? ‘Big Data’ is op zich niks nieuws. Veel branches, zoals warenhuizen en verzekeringsmaatschappijen verzamelen al jaren gegevens over hun klanten, maar gebruiken deze – op de gebruikelijke nieuwsbrief na – bijna niet. De digitalisering van het medialandschap biedt nieuwe kansen, waardoor de verzamelde data nu echt optimaal kunnen worden benut. Welk effect heeft de combinatie van digitalisering en Big Data op marketing?

Media-exploitanten zullen zich steeds meer transformeren van bedrijven die primair bannerposities verkopen, naar bedrijven die data aanbieden en aan de hand daarvan bannerposities uitserveren. Deze data worden ingewonnen doordat bezoekers bepaalde content alleen nog kunnen bekijken via een account (inlog). Door middel van dit account kunnen exploitanten monitoren wat de persoonlijke voorkeuren zijn van bezoekers. Denk hierbij aan interesses, surfgedrag, bannervoorkeur en zoekopdrachten. Op deze manier wordt duidelijk hoe of wanneer iemand het meest effectief kan worden benaderd. Bovendien kunnen bezoekers via het account op verschillende devices worden geretarget.

Zodra CRM-systemen van adverteerders worden gesynchroniseerd met de data van exploitanten, kunnen zeer nauwkeurig aanbiedingen worden gedaan, uiteindelijk zelfs op persoonsniveau. Klantencommunicatie kan crossdevice worden ingericht, hierdoor wordt het noodzakelijk om een systeem in te richten waardoor klant X op alle devices kan worden herkend en bereikt. Dat is nu nog niet goed mogelijk. Op dit moment wordt de (geautomatiseerde) inkoop van banners binnen een device onder andere bepaald door bannerpositie en profiel van de consument. Zodra CRM-systemen en Big Data zijn gekoppeld, zullen ook tijd, plaats en device de waarde van een bieding op advertentieruimte bepalen.

Maar het gaat nog verder. Buitenreclame en Radio maken op dit moment stappen naar programmatic inkoop: digitale advertentie-inkoop door middel van een biedingsysteem gebaseerd op digitale profielen van kijkers/luisteraars. TV zal deze overstap in de nabije toekomst maken (zie ook het forum in deze nieuwsbrief). Zodra online, TV, (online)radio en out of home worden gekoppeld aan Big Data/CRM-bestanden en locatie-informatie, kan iemand crossmediaal worden getarget op basis van tijd, plaats en locatie. Een toekomst zoals geschetst in Minority Report (2002) komt dan ineens heel dichtbij. Dat verhaal speelt zich af in 2054, dus het ziet er ernstig naar uit dat we voor lopen op schema.

Of Big Data inderdaad de nieuwe olie is die zal zorgen voor een revolutie in de marketingwereld, zal de toekomst moeten uitwijzen. Feit is wel dat data net als olie weinig waarde hebben als het niet op de juiste manier wordt bewerkt. En daar komen wij om de hoek kijken. Door slimme combinaties van databronnen, kan advertising steeds nauwkeuriger worden toegespitst op de doelgroep en dus effectiever worden. Samen met onze collega’s van Marketing Sciences (data-analisten en econometrie) en Cadreon (programmatic, RTB en mobile) komen we zo tot verrassende doelgroepbenaderingen. Daag ons uit!

 

 

Posted on June 17, 2015 in Blog

Share the Story

Back to Top