Het effect van Skippable Pre-rolls op YouTube

https://4.bp.blogspot.com/-kJPOi8sonhw/TtY5KJlAWUI/AAAAAAAAAI4/yiDbH-_C1Xg/s1600/icon_youtube.pngIedereen kent YouTube, maar wist u ook dat YouTube de tweede zoekmachine ter wereld is? Die link had u wellicht niet direct gelegd, maar het geeft nog maar eens aan hoe populair videocontent op internet is, en hoe groot de rol van YouTube daarin is. Volgens de cijfers van YouTube werden er in januari 2012 vier miljard filmpjes per dag bekeken.

In 2011 is YouTube Nederland gestart met Skippable Pre-Roll advertenties. Met dit advertentieformat beslist de kijker van de online video zelf of hij de Pre-roll,  voorafgaand aan een YouTube-video, af kijkt of niet. YouTube kijkers kunnen na vijf seconden besluiten om de advertentie over te slaan. Je moet de kijker dus binnen vijf seconden engagen, en daarmee zorgen dat hij de video tot het einde kijkt.

Voor de skippable Pre-roll bestaan twee verschillende betaalmodellen. Enerzijds is er het cost per trueview model. Hierbij is het CPM tarief iets hoger maar betaal je als adverteerder alleen als de video na vijf seconden niet wordt geskipt. Daarnaast kan er ook worden betaald per impressie. Hierbij is het CPM tarief lager, maar als adverteerder betaal je ook als de Pre-roll na vijf seconden wordt geskipt.

Wat betekent dit voor marketeers?
De vraag is natuurlijk wat het effect dit nieuwe format is, ook ten opzichte van de standaard
Pre-roll. Onderzoek van YouTube laat zien dat Skippable Pre-rolls efficiënter zijn. De opvallende resultaten zijn terug te zien in onderstaande afbeelding. Zowel op reclameherkenning als spontane merkbekendheid scoort de Skippable Pre-roll beter dan de standaard Pre-roll.

 

 

Maar waarop  baseer je als adverteerder je keuze als je moet kiezen voor skippable of standaard?

Bij de skippable Pre-roll ben je als adverteerder meer afhankelijk van creatie dan bij de standaard Pre-roll. Als de video niet binnen vijf seconden engaged ben je de kijker kwijt. Het verdient aanbeveling om de merknaam in de eerste 5 seconden van de Pre-roll naar voren te laten komen.

Met de standaard Pre-roll wordt de kijker gedwongen om, onafhankelijk van de kwaliteit van de creatie, de Pre-roll uit te kijken. Met de inzet van deze forced exposure kun je vooraf een beter inschatting maken van het bereik dat je gaat opbouwen. Dit is met de skippable Pre-roll niet te voorspellen. Dit is vanuit bereik gerelateerd en niet vanuit impact of relevantie

Bij het maken van een keuze is het belangrijk om goed te kijken naar de creative verpakking van de boodschap en naar de communicatiedoelstelling. 

Wilt u meer informatie over YouTube? Dan kunt u altijd contact opnemen met uw contactpersoon bij Initiative of digilogue. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden hoe we YouTube het beste kunnen inzetten voor uw bedrijf.

 

 

Posted on April 17, 2012 in Blog

Share the Story

Back to Top