Gouwe Ouwe in media: Arbeidsvitaminen

DJ ArbeidsvitaminenGouwe Ouwe in media: Arbeidsvitaminen

In onze nieuwsbrieven zetten we steeds een gouwe ouwe in het zonnetje. Een tijdschrift, programma of mediumtype dat zich met succes staande heeft gehouden in de steeds digitaler wordende wereld. Want met alle innovaties die het medianieuws domineren, vergeten we wel eens de ‘pareltjes’ van vroeger die nog steeds ijzersterk in de markt staan. Deze keer: ‘Arbeidsvitaminen’, het langstlopende radioprogramma ter wereld!
Arbeidsvitaminen startte in februari 1946 en is daarmee sinds 2006 opgenomen in het Guinness Book of Records als oudste nog bestaande (landelijke) radioshow.

Na jarenlang het best beluisterde programma op 3FM (en daarvoor op Radio 3 en Hilversum 3) te zijn geweest, is Arbeidsvitaminen sinds september 2010 elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 te horen op NPO Radio 5 waar de presentatie in handen is van Jan Steeman.

Na de fusieronde in Hilversum van 2014 wordt het nu uitgezonden door AVROTROS waar het vanaf de start al werd verzorgd door de AVRO. In de 3FM-periode was het programma in handen van een groot aantal gearriveerde en aanstormende AVRO-coryfeeën zoals Hans van der Togt, Bas Westerweel, Hans Schiffers, Wim Rigters en Gerard Ekdom. Inhoudelijk werd Arbeidsvitaminen in die dagen voor een groot deel gevuld door de verzoekjes van een bedrijf dat die dag centraal stond in de uitzending. Op Radio 5 wordt de playlist nu voornamelijk bepaald door aanvragen van de luisteraars. Daarbij ligt het accent, geheel in lijn met het “Nostalgia”-karakter van de zender, op muziek uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw.

Uiteraard had de verplaatsing van 3FM naar Radio 5 grote gevolgen voor de samenstelling en de grootte van het luisterpubliek. In de laatste jaren op 3FM luisterden er gemiddeld rond de 450.000 mensen naar Arbeidsvitaminen waarvan 80% tussen 20 en 50 jaar oud was. Nu zijn dat er zo’n 165.000, niet slecht voor een relatief kleine zender. De leeftijdsopbouw van die groep is echter wel heel anders; 94% is ouder dan 50 jaar en 62% ouder dan 65 jaar.
Door de vergrijzing is de Nostalgiemarkt in Nederland booming business en de toekomst van Arbeidsvitaminen ziet er dan ook zonnig uit. Volgend jaar wordt het 70-jarige jubileum gevierd; het zal ons niet verbazen als het eeuwfeest in 2046 ook met gemak gehaald gaat worden.

Posted on June 17, 2015 in Blog

Share the Story

Back to Top