[Forum] Nieuwe businessmodellen voor nieuwsmedia

Digitale dagbladen

[Forum] Nieuwe businessmodellen voor nieuwsmedia

Dagbladuitgevers – of nieuwsmedia –  bouwen voortvarend aan hybride businessmodellen waarbij naast dagbladen ook andere mediumtypen belangrijk worden. Welke kansen biedt dit aan adverteerders?

MadelMAdelon Hoekstraon Hoekstra – Fortuin (commercial director NRC Media)

Door alle ontwikkelingen van de laatste jaren en daarmee ook op onze (nieuwe) producten die we dit najaar lanceren en aankondigen tijdens onze key note op 7 oktober aanstaande, kunnen wij adverteerders via het juiste platform met onze lezers verbinden: via effectieve print uitingen, via speciale bijlages die door onze branded content specialisten gemaakt worden, door middel van native advertising concepten op NRCQ of op onze (nieuwe) site. Kortom, wij zijn als geen ander in staat om -indien gewenst tailor made- iedere communicatie uitdaging van een adverteerder die de doelgroep AB1 wil bereiken, te adresseren.

 

 

WA BolWillem-Albert Bol (Manager Advertising bij de Persgroep Advertising)

Nieuws krijgt aandacht. In welk medium dat ook geplaatst wordt. Of dit nu de krant is of op een website. Of dit nu een digitale E-paper is of via mobiel. De moderne 24-7 nieuwsconsument eist immers het nieuws op zijn device hoe en wanneer hij dat wilt. Als alerte uitgever speel je daar natuurlijk op in. Zo zijn bij de Persgroep de hybride abonnementen populair. Waarbij vaak de zaterdagkrant in print is en enkele dagen in de week digitaal. Ook zie je dat mensen op vakantie tijdelijk overstappen op de digitale krant.

Dit doen wij primair om ons lezersmarkt model gezond te houden. Maar dit heeft ook waarde voor de slimme adverteerder. Sommige nieuwsmedia zijn reclame luwer dan andere. Zo is er de vreemde situatie dat mobiel nieuws de snelste groeier is en adverteerders en hun bureaus vooral op de websites gericht blijven. Ander voorbeeld is de E-paper. Dit was klein, maar is flink stijgend. Dit biedt mogelijkheden die adverteerders nog nauwelijks ontdekt hebben. Ook binnen specifiek mediumtypes stappen adverteerders vaak in op dezelfde wijze. Speel met verschillende creatie voor verschillende media. Speel met formaten. Speel met posities. Durf ook te denken aan maatwerk. Allemaal manieren om nog meer op te vallen.

 

stephanStepahn van der Sman (Buying Director Print bij Magna Global)

Er wordt door uitgevers inderdaad gebouwd aan nieuwe businessmodellen, maar het gaat in mijn ogen te ver om daar het stempel voortvarend op te zetten. Het is eerder voorzichtig verkennen, met de voet op de rem. Zeker in dagbladenland is men zeer terughoudend met dergelijke modellen, uitzonderingen daar gelaten.

De vette jaren zijn al lang voorbij, we zitten in de zoveelste reorganisatieronde –TMG, de overname van Wegener door de Persgroep. De noodzaak om met nieuwe verdienmodellen  te komen is in ieder geval daar, meer dan ooit.

Nu het yield-denken eindelijk plaats heeft gemaakt voor het denken in omzet, zijn hybride deals dan ook een logisch vervolg. Waarom geen deal aangaan om voor een bank om 1.000 hypotheekafspraken te realiseren? Het biedt voor adverteerders heel veel kansen, want de insteek moet altijd zijn dat wat er ook gebeurt, de 1.000 hypotheken geregeld moeten worden, dus doorgaan tot in den doet. Daar zit wellicht de angst in van de uitgevers, want is 1.000 niet heel erg veel? Of zelfs té veel?

Een gebrek aan ervaring veelal dus, maar door steeds de boot afhouden, zal men nooit de ervaring opdoen. Het is de hoogste tijd om te beginnen met  deze manier van samenwerken, zeker voor kwaliteitstitels als de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad, met een hoog opgeleid en welstandig profiel.

Immers, zij kunnen en willen de markt niet bedienen als het gaat om die andere belangrijke inkomstenbron: branded content. Zij riskeren daarmee namelijk dat de autoriteit van de titel wordt aangetast. Maar érgens zal water bij de wijn moeten…

Posted on September 24, 2015 in Blog

Share the Story

Back to Top