[Commercial Review] Mindshakes, Heineken, Consumentenbond

[Commercial Review] Mindshakes, Heineken, Consumentenbond

team_bartDoor: Bart Vijlbrief

 

 

 

 

 

 

Mindshakes

Ik geloof niet in teaser-campagnes. Ik heb er al heel wat voorbij zien komen, maar ik kan me niet herinneren dat ik vervolgens ooit positief verrast werd door het product waar het uiteindelijk om bleek te draaien.
De functie van een teaser is prikkelen en uitnodigen. Daar schuilt een gevaar in, namelijk dat de teaser leuker is dan de campagne of het product zélf. Zo kan ik me het zwarte schaap van Tele2 nog herinneren dat ineens overal in het straatbeeld verscheen. Best leuk. Best prikkelend. Maar toen het uiteindelijk bleek te draaien om een gewone telecom-partij met een keiharde prijspropositie, was dat toch een beetje een koude douche.

En áls ik dan verleid wordt om te klikken of verder te zoeken, moet me wel direct duidelijk worden waar het om draait. Ik klik niet voor m’n lol! Ik heb wel wat beters te doen.
En daar wringt de schoen voor Mindshakes.

Het zijn best triggerende filmpjes, maar als ik (na zoeken in Google) vervolgens de site van Mindshakes bezoek, wordt me nergens duidelijk wat het is en wat ze doen. Ik zie artikelen, ik zie mensen die content maken en ik zie dat je er stage kan lopen. Maar wat ís Mindshakes? Waar staan ze voor? Waarom moet ik terugkomen op de site?
Geen idee. Ik ben weg.
Kortom: wel geprikkeld, niet gekieteld.

 

Heineken

Bij Heineken moeten ze hebben gedacht: “Oké, we hebben James Bond gehad. Wat is de volgende stap?” Juist, de ruimte in! Je gaat je dan wel afvragen wat Heineken hierna nog kan doen. Maar goed.

 

Heineken is ons kleine kikkerlandje natuurlijk al lang ontgroeid. Sterker nog, ze lijken de wereld ontgroeid. Waar vroeger groene mannetjes vanuit de ruimte smachtend naar de aarde keken in de hoop ooit Heineken te kunnen drinken, brengt Heineken nu het bier de ruimte in.

 

Terug naar nu. Ik vind de commercial vermakelijk. Beetje dun ideetje, maar groots en meeslepend uitgevoerd en zeker goed voor een glimlach. Die gaat het goed doen bij de Gouden Loekie. Tegelijkertijd is het ook een film die ik na twee of drie keer wel gezien heb.
Ik hoop dat hun mediabureau heeft geadviseerd te sturen op een beperkt aantal contacten. Anders dus dan met hun James Bond commercial, want wat heb ik die verschrikkelijk vaak moeten zien op TV en als pre-roll.
Jongens, die contacten tellen op! Dat was echt mediaplanning uit de oude doos; irritatie is ook aandacht. Ik snap dat je als merk je miljoenen kostende sponsordeal uit wil melken, maar dit sloeg echt alles.
Shaken én Stirred eigenlijk. Beetje teveel van het goede.
Kortom, de nieuwe Heineken-commercial is dus dik in orde, hopelijk de mediaplanning dit keer ook.

 

Consumentenbond

De Consumentenbond. Daar waren je ouders lid van. Of zelfs je grootouders.
Want de bond vervulde een dankbare rol in de tijd dat mensen moeilijk zelf producten konden vergelijken en voor gebruikerservaringen afhankelijk waren de tests die de Consumentenbond deed. Op een verjaardagsfeestje was er altijd wel een oom die zei: “ik heb nog wel een oude consumentengids liggen”. En dan kon je daar precies in zien welke wasmachine je moest hebben én wat ie ongeveer mocht kosten. Dat die gids een jaar oud was, maakte niks uit. Want fabrikanten kwamen maar eens in de 3 jaar met een nieuw model.

En toen was daar internet… met z’n vergelijkingsites, reviews van gebruikers, unboxing-video’s en “Will it Blend”.
En fabrikanten kwamen met een continue stroom aan nieuwe modellen. De ene machine was nog niet geïntroduceerd, of de volgende werd alweer aangekondigd.

Dus ging het minder goed met de Consumentenbond. Mensen konden ineens zelf wel beoordelen welk merk of welk model ze moesten aanschaffen. En de scherpste prijs was ook zo gevonden.
Nou weet ik niet of u wel eens een middagje heeft ingeruimd om u te oriënteren op een nieuw draadloos geluidsysteem of een vaatwasser, maar als je niet oppast ben je zomaar een week verder met het uitpluizen van alle ervaringen en reviews.
Er is ineens een overvloed aan informatie in plaats van een tekort.

De vraag wordt dan: wie moet je geloven? Waar haal je betrouwbare informatie vandaan?
Dát is het gat waar de Consumentenbond in moet springen! Dát had harder moeten worden opgespeeld in hun commercial. Want wie kun je nog vertrouwen in deze tijd van cookiepools, remarketing en big data? Wie zegt mij dat de nummer 1 positie op die vergelijkingsite niet gebaseerd is op een fijne financiële bijdrage van de fabrikant? Die site moet toch ook geld verdienen?

De consumentenbond moet dus terug naar hun oude positie van autoriteit en onafhankelijkheid, maar nu gedacht vanuit een overvloed aan informatie en niet meer vanuit een tekort.

En mag dat dan alsjeblieft verteld worden door mensen die niet van de generatie van onze ouders, of zelfs grootouders zijn? Die zijn al lid! Het probleem van de Consumentenbond zit ‘m bij de generatie 20-40 en niet bij 50+.

Posted on December 30, 2015 in Blog

Share the Story

Back to Top