Coen en Sander naar Radio 538

 

Coen en Sander naar Radio 538

 

CoenEnSander

 

Er hangt een vreemd gevoel van Déjà Vu aan de komende overgang van de Coen en Sander show van 3FM naar Radio 538. In september 2010 kwam Ruud de Wild als verloren zoon van Q-music terug naar 538 om met zijn programma ruuddewild.nl de middagprogrammering te versterken en het zenderaandeel in dat tijdvak te verhogen.

Dat is in de tussenliggende jaren slechts ten dele gelukt ; onder 20-49 jarigen lag het zenderaandeel van 538 voordat De Wild terugkwam tussen 16.00 en 19.00 uur onder 15%, in de meting van oktober-november 2014 was dit 15,7%, een bescheiden groei. Bij jongere doelgroepen, waar de toekomstige vaste luisteraars van het station vandaan moeten komen, is echter sprake van een forse teruggang. Onder 20-34 jarigen was het marktaandeel van  ruuddewild.nl vlak na zijn terugkeer ruim 18%, eind 2014 lag dat op 15,7%. Ruud spreekt de nieuwe generatie duidelijk minder aan.

En hier komen Coen Swijnenberg en Sander Lantinga om de hoek kijken.  Zij gaan in september naar 538 om, bijna op de kop af vijf jaar later, net als Ruud de Wild meer jonge luisteraars in de middag te trekken. Coen en Sander hebben met hun middagshow op 3FM de laatste jaren  een grote aanhang onder het jonge luisterpubliek opgebouwd en hopen een groot deel van die luisteraars met zich mee te nemen.  Want Radio 538 is weliswaar nog steeds de grootste zender  in de doelgroep 20-49 jaar, het succes hangt voor een (te) groot deel aan één man. In de ochtend is Edwin Evers al bijna vijftien jaar de meest populaire programmamaker, zijn luisterpubliek is echter in de loop der jaren met hem meegegroeid en er is te weinig nieuwe aanwas vanuit de  jongere luisteraars. Daarnaast heeft de zender veel moeite om de  luisteraar na de ochtendshow vast te houden, in tegenstelling tot 3FM waar het marktaandeel in de middag, tijdens de Coen en Sander show dus, zelfs nog een groei laat zien. Dat effect zullen de twee nu ook bij hun nieuwe werkgever moeten bewerkstelligen.

Het is op dit moment nog koffiedik kijken of hun luisteraars hen massaal zullen gaan volgen. Op voorhand lijkt het feit dat mensen nu speciaal voor hen 3FM inschakelen, Coen en Sander een grotere kans op succes te geven bij 538 dan Ruud de Wild destijds.  Aan de andere kant zal men bij 3FM ook gebrand zijn om in dit belangrijke tijdvak een sterke opvolger neer te zetten die de concurrentie met de heren aan kan gaan. Het worden zowaar spannende tijden dit najaar in het niet altijd even dynamische Nederlandse radiolandschap!

 

CoenEnSander2

Posted on March 19, 2015 in Blog

Share the Story

Back to Top