Case van de Maand: Trek een trui aan voor het milieu

Het Wereld Natuurfonds in Canada ontwikkelde een geweldig initiatief om de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen: trek een trui aan!

Het idee is simpel: als je een trui aan hebt kan de verwarming een graadje lager en dat scheelt enorm in uitstoot. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er genoeg mensen meedoen. Om dat voor elkaar te krijgen werd de hulp ingeroepen van dé experts op het gebied van truien: oma’s. Oma’s breien al jaren truien voor hun kinderen en kleinkinderen, maar die trekken ze eigenlijk nooit aan. Blijkbaar is dat een internationaal fenomeen.

Daarom werd er een call centre ingericht bemand door oma’s. Via de site van National Sweater Day kon je er voor zorgen dat een van de oma’s contact zou opnemen met niets vermoedende vrienden of familie om hen haarfijn uitleggen waarom ze toch écht die trui moesten aantrekken. Afgelopen jaar pleegden de oma’s meer dan 5.000 telefoontjes!

Uiteraard waren er op de site ook leuke breipatronen te vinden om zelf aan de slag te gaan en dat leidde weer tot allerlei initiatieven, zoals een wedstrijd om de lelijkste trui van Canada.

 

 

In 2012 deden meer dan één miljoen Canadezen mee aan Nationale Truiendag.

Sterk aan dit idee is dat het laat zien, dat wij ook als individuen kunnen bijdragen aan de oplossing voor een groot wereldwijd probleem, namelijk opwarming van de aarde. Het maakt heel goed duidelijk wat wij zélf kunnen doen; het maakt iets heel groots tot iets wat dichtbij en behapbaar is. 
Vervolgens is dat vertaald naar een leuk herkenbaar campagne-idee om het ook op een ‘sexy manier’ te communiceren.

Inmiddels is het initiatief een jaarlijks fenomeen, want sinds 2010 is het op elke eerste zaterdag van februari Nationale Truiendag! Ook iets voor Nederland?

 

Posted on March 7, 2013 in Blog

Share the Story

Back to Top