5 dingen die je moet weten over het nieuwe ‘Apple Pay’

ApplePay

 

5 dingen die je moet weten over het nieuwe ‘Apple Pay’

Nu de opwinding over de lancering van de iPhone 6 wat is geluwd, kunnen we eens kijken naar wat het betekent dat Apple (eindelijk) NFC-technologie heeft verwerkt in hun nieuwe iPhone en Apple Watch.

NFC staat voor Near Field Communication en maakt het mogelijk om apparaten met elkaar te laten communiceren als je ze dicht bij elkaar houdt. Veel praktische toepassingen worden vooral ontwikkeld voor smartphones. Die kunnen zo heel makkelijk informatie uitwisselen met externe chips. Eén van die toepassingen is betalen met je smartphone. Omdat in smartphones verschillende betaaldiensten of -apps draaien (denk aan bank-apps) is het heel logisch je telefoon te gaan gebruiken als digitale portemonnee.

Tot nu toe was het betalen via NFC al mogelijk met een aantal Android-devices en al behoorlijk geaccepteerd in een aantal ‘nieuwe’ markten, zoals China. Maar nu Apple eindelijk ook de NFC-technologie heeft verwerkt in de nieuwste iPhonemodellen, lijkt dat een stevige impuls voor de brede adoptie van mobiel betalen.

1. Apple Pay is geïntegreerd in de Passbook App en Apple Watch
Om gebruik te kunnen maken van Apple Pay kunnen consumenten creditcard-gegevens gebruiken die ze al voor iTunes hebben ingevoerd, maar ze kunnen ook simpelweg een foto maken van hun creditcard. De informatie wordt (versleuteld) opgeslagen in de Passbook-app. Als je nu je telefoon bij een reader in de winkel houdt, hoef je je alleen nog maar te identificeren door je vinger op je iPhone te houden en de betaling vanaf je credit card gaat helemaal automatisch.

2. Grote credit card-maatschappijen doen mee
Om het makkelijker te maken de dienst te gaan gebruiken, werkt Apple samen met alle grote (Amerikaanse) credit card-maatschappijen, zoals: Visa, MasterCard en American Express. Daarnaast heeft Apple wereldwijd al de betaalgegevens van 800 miljoen iTunes-gebruikers. Ook dat zal de overgang van ouderwetse credit card naar mobiel betalen makkelijker maken

3. Ook andere grote namen doen mee
In de VS heeft Apple samenwerkingen aangekondigd met een aantal grote retailers die bezig zijn met het uitrollen van NFC-netwerken of dat al hebben gedaan: Disney, Macy’s, Bloomingdale’s McDonald’s, Subway, etc. Dat laat zien dat het Apple menens is bij het lanceren van mobiel betalen via Apple Pay.

4. Het werkt voor alle online betalingen
Door samen te werken met online en mobiele retailers zoals GroupOn en Uber heeft Apple er voor gezorgd dat Apple Pay naadloos aansluit bij alle vormen van e-commerce, dus niet alleen mobiel.

5. De beveiliging is in orde
Hoe logisch het ook klinkt, de praktische invoering van mobiel betalen is nog niet zo makkelijk. Veiligheid is een belangrijk issue, want als je je telefoon verliest zou de vinder meteen de beschikking hebben over je hele bankrekening. Apple heeft dat nu goed afgedekt door de iPhone alleen toegankelijk te maken met de juiste vingerafdruk en te werken met een soort eenmalige codes tijdens de betaling.

Heel veel partijen zijn al bezig met andere vormen van betalen, bijvoorbeeld Powa als het gaat om mobiel, MyOrder van Rabobank en Knab met betalen via facebook, maar dé doorbraak is er nog niet.
Ook al is iOS niet het dominante besturingssysteem als het om smartphones gaat (ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een iPhone en 65% – 70% heeft een Android-toestel), het feit dat Apple zich nu stort op de NFC-technologie, is naar onze mening wel het laatste duwtje dat nodig was om mobiel betalen in een stroomversnelling te laten komen. Onze portemonnee wordt nooit meer hetzelfde.

Posted on October 9, 2014 in Blog

Share the Story

Back to Top